„Abandonarea cosului” este un fenomen cu care se confrunta toate magazinele online. Fiecare producator si detinator de magazin online doreste sa diminueze acest fenomen. Scopul lor este sa vanda cat mai mult si sa isi extinda afacerea, de aceea trebuie sa ia in serios tendintele consumatorilor de a pleca de pe site fara sa cumpere.
Care sunt motivele din spatele abandonului site-ului? De ce nu cumpara? De unde vor cumpara acelasi produs? Ce ofera concurenta in plus fata de magazinul sau? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care ar trebui sa si le puna detinatorul magazinului. Odata ce si-a facut o lista cu intrebari, cautarea raspunsurilor poate duce chiar la rezolvarea problemei.
Studiile au aratat ca 73.9% dintre consumatori/vizitatori abandoneaza cosul inainte sa valideze comanda. Oamenii care fac asta apartin unor categorii diferite de consumatori, de aceea trebuie abordati in mod diferit pentru a avea succes.
Iata cateva sfaturi utile pentru magazinele online – pentru a scrie emailuri care conving clientii sa devina clienti reali:
1. Creeaza un program de emailuri
Studiile au aratat ca 72% dintre cei care si-au abandonat cosurile vor efectua totusi o comanda in urmatoarele 24 ore. Emailurile pe care le trimiti trebuie sa fie suficient de persuasive si de bine documentate incat sa convinga un procent mai mare de oameni sa cumpere. Un singur email poate nu va avea succes, dar un program de emailuri bine tintite poate face minuni.
2. Atrage clientii prin oferte speciale
Daca emailurile nu i-au motivat si atras indeajuns incat sa se intoarca inapoi pe site si sa cumpere, atunci trebuie sa le oferi un stimulent: poate fi o reducere, un bonus, un produs cadou. Tu decizi cat sa oferi pentru a determina cumparatorii sa iti aduca profit. Oferi putin acum pentru a primi mai mult mai tarziu.
3. Remarketing
Stabileste-ti o strategie de remarketing sau chiar apeleaza la o echipa de profesionisti, o firma specializata care sa te ajute sa reduci rata abandonului cosului de cumparaturi. Este important sa ai un plan de atac care sa dea rezultate. Sa stii ce sa faci, cand sa faci, cum sa faci.
4. Ofera informatii clare legate de achizitia produsului / serviciului
Din sirul de sfaturi utile pentru magazinele online, nu poate lipsi aspectul preventiv. De ce sa depui efort sa iti readuci cumparatorii potentiali pe site cand poti sa ii impiedici sa plece fara sa comande de prima data? Evita costurile ascunse! Clientii renunta sa mai comande cand descopera ca au mai mult de platit decat au estimat la adaugarea produsului in cos. De asemenea, ofera informatii clare despre modalitatile de plasare ale comenzii, despre modalitatile de livrare disponibile si despre situatia stocului de produse. Nu este nimic mai neplacut decat sa vrei sa comanzi un produs si sa descoperi ca nu se afla pe stoc. O asemenea practica te poate face sa pierzi definitiv potentiali clienti. Ce nu le oferi tu, le poate oferi alt producator, comerciant.
Atunci cand detii un magazin online orice potential client care renunta la produsele din cos inseamna o pierdere pentru tine. Cum traim in secolul vitezei, pierderea ta inseamna castigul altuia. Fiecare client va cauta online produsul dorit pana il va gasi in conditii mai avantajoase decat cele pe care le-ai fi oferit tu. Nu iti pierde clientii din cauza unor erori minore de promovare si ofertare! Tine cont de cele 4 sfaturi utile pentru magazinele online oferite mai sus si vei vedea rezultatele in timp util!