In fiecare zi avem clienti care ne suna pentru a intreba cate pagini poate avea website-ul lor, care sunt cele mai importante pagini din website si cum sa il structureze. Acest articol este un ghid informativ referitor la ceea ce trebuie sa ceri de la echipa ta de dezvoltare web pentru a-i da website-ului tau un aspect profesional si pentru a mentine costurile scazute.

Cel mai important lucru este crearea unui plan, care sa cuprinda informatiile necesare pentru fiecare pagina. Acest prim pas te va ajuta sa stii cat de mare poate fi site-ul tau si iti va permite sa urmaresti informatia la care vrei sa aiba acces vizitatorii. Astfel, nu vei uita informatii vitale si nu vei face repetitii.

Crearea unei structuri generale poate parea o sarcina usoara. Insa, concret, care sunt paginile care ar trebui sa le detina website-ul tau? Din experienta noastra, iti putem prezenta 14 cele mai importante pagini din website, in general. In functie de afacerea, serviciile pe care le ai sau proiectul tau, le poti lua in considerare, le poti adapta si include in website-ul tau.

Pagina de Start (Pagina Index/Acasa/Home)

Aceasta este pagina ta de „vanzari” si ar trebui sa furnizeze informatii despre ce poti face pentru clientii tai. Ar trebui sa le ofere vizitatorilor tai o prezentare generala a ceea ce pot gasi pe site. Foarte important: pagina de start trebuie sa fie usor de inteles. Less is more!

Produse / Servicii

Este util sa ai o pagina separata pentru fiecare produs/serviciu si sa scrii cat mai multe detalii despre fiecare. Incepe fiecare pagina cu un rezumat scurt al produsului/serviciului. Apoi furnizeaza cat de multe informatii poti despre el. Cand oamenii cauta o informate pe internet, vor sa o afle ACUM. Ei nu vor sa astepte pana maine, cand pot vorbi cu tine la telefon.

Pagina de Contact

Ofera detalii de contact in cat mai multe locuri cu putinta. Astfel, vei facilita contactul dintre tine si clienti. Creeaza o pagina speciala “Contactati-ne”, unde poti specifica toate datele tale de contact. Este important sa incluzi datele tale de contact si pe pagina “Despre Noi”, precum si in partea de jos a paginilor (footer). Informatii ce trebuie incluse: numele afacerii, adresa, numar telefon, fax, adresa de email, numar de telefon pentru urgente, adresa website-ului, pagina de Facebook sau alte conturi oficiale in retele de socializare. Poti adauga aici si programul de functionare (orar), daca detii o afacere ce presupune un program.

Despre Noi

Aceasta este o pagina foarte importanta deoarece le spune clientilor cine esti si de ce ar trebui sa iti cumpere produsele, serviciile si/sau sa aiba incredere in organizatia ta. Poate include si orele de lucru sau intervalul orar in care pot vorbi cu cineva la telefon. Multe companii includ si urmatoarele informatii:

  • misiunea companiei
  • detalii despre echipa (fotografii, biografii, calificari)
  • proiecte completate recent
  • ACN (numarul companiei) sau ABN (numarul afacerii)
  • logo-ul companiei / afacerii / proiectului
  • instructiuni de orientare catre magazinul/biroul tau.

Este util, de asemenea, sa incluzi detalii despre asociatiile de comert de care apartii, certificate de comert si garantie. Chiar daca esti mai modest, este momentul oportun sa mentionezi si premiile pe care le-ai castigat.

Cat costa? / Preturi / Tarife

Oricand este posibil, include pretul produselor/serviciilor tale. Chiar daca nu poti fi mereu specific este util sa pui macar o gama de preturi. De exemplu: curatarea covoarelor: intre 100 – 300 lei pe camera.

Stabilirea preturilor

Optiunea Cauta pe Website-ul Meu

Este posibil ca unii vizitatori ai website-ului tau sa nu stie exact ce vor. Daca vei include insa o functie de cautare pe website, ei vor gasi ceea ce au nevoie foarte usor. Ca si motoarele de cautare, aceasta optiune va permite vizitatorilor sa scrie un cuvant sau o expresie si sa o caute pe website-ul tau. Este ca si cum ai avea un motor de cautare in miniatura, doar ca in loc sa caute in intregul world wide web, va cauta doar pe website-ul tau.

Blog

Blogul este un jurnal care este disponibil pe internet. Activitatea de actualizare a unui blog se numeste „blogging”, iar cel care tine un blog este un “blogger”. Blogurile sunt actualizate in general zilnic sau saptamanal folosind un software ce le permite oamenilor fara cunostinte tehnice sa actualizeze si sa mentina un blog.

Calendar de Evenimente

Acesta poate avea legatura cu afacerea sau industria ta. Daca esti un artist, poti oferi datele si locurile unde va fi expusa arta ta. Daca esti un muzician, calendarul de evenimente va afisa cand si unde vei canta. Sau daca detii o florarie, poti afisa targurile la care vei fi prezent, daca ai un restaurant poti prezenta evenimentele organizate in spatiul restaurantului, etc. Poti include insa si evenimente care au legatura cu domeniul tau general de activitate (conferinte, seminarii, workshopuri).

Recomandari / Recenzii de Produse / Inainte & Dupa

Include recomandari de la clientii tai actuali pentru a le arata potentialilor clienti ca esti de incredere si ca oferi produse/servicii grozave. Asigura-te ca recomandarile sunt reale si daca este posibil furnizeaza detaliile de contact ale persoanei care a facut recomandarea. Daca nu ai recomandari momentan, obtine-le! Trimite un email clientilor tai si roaga-i sa-si exprime parerea despre produsul si serviciile tale. Ai putea sa incluzi pe pagina aceasta si fotografii de tipul inainte si dupa. Publica fotografia cu problema initiala si, alaturi, fotografia cu solutia furnizata de tine. Asociaza fotografiilor si o explicatie a beneficiilor produsului tau.

Newsletter

Newsletterul este o unealta de marketing grozava. Pe langa faptul ca iti permite sa pastrezi legatura cu clientii tai, ofera website-ului si un continut nou. Iti poti instala si te poti folosi de Ezine in 2 moduri:

  • newslettere pe email regulate
  • fa-le publice pe website-ul tau
  • sau ambele.

In newsletter include informatii despre afacerea ta, industria sau orice poate fi interesant pentru clientii tai.

Pastreaza legatura cu clientii tai

Intrebari frecvente

Aceasta s-a dovedit a fi o metoda grozava de a salva timp pentru multe companii. In loc de a raspunde la aceleasi intrebari in randuri repetate, pune-le pe website-ul tau si continua sa mai adaugi altele. Cu cat este mai multa informatie pe website-ul tau, cu atat mai putin timp va trebui sa petreci raspunzand la intrebari puse prin email sau la telefon.

Pagina de Intrebari frecvente ar trebui sa se adreseze acelor ingrijorari ale clientilor care ar putea reprezenta un impediment pentru vanzare.

Garantie

Ofera o garantie de returnare a banilor. Cu cat este mai lunga garantia, cu atat mai eficienta va fi. Ar putea fi de 30 de zile, 60 de zile, un an sau pe viata.

Noutati

Aceasta este oportunitatea ta de a vorbi cu presa si singurul loc in care este in regula sa te lauzi putin despre cat de bun esti! Spatiul tau pentru Noutati sau Stiri este locul unde poti posta linkuri catre articole de stiri ce te au in prim-plan pe tine si afacerea ta. Pe aceasta pagina, poti publica si comunicate de presa despre realizarile tale si ale afacerii tale.

Ce sa incluzi:

  • cum te poate contacta presa, cum le poti fi de folos jurnalistilor;
  • adrese pentru descarcarea fotografiilor tale;
  • versiuni scurte, medii si lungi ale biografiei tale;
  • o lista de adrese (linkuri) inspre articole de stiri;
  • o lista de adrese (linkuri) catre comunicate de presa.

POLITICA DE CONFIDENTIALITATE

Aceasta este oportunitatea ta sa le spui clientilor ca informatia lor este in siguranta la tine … sau ca nu este! Aceasta este pagina unde trebuie sa evidentiezi cum pot fi folosite informatiile pe care le colectezi si daca vor fi distribuite sau nu. Politica ta de confidentialitate trebuie sa fie respectata in totalitate.

Ce sa incluzi:

  • o lista cu informatiile pe care le colectezi;
  • cum este folosita informatia pe care o colectezi;
  • cum pot cere o copie a informatiei pe care o ai despre ei;
  • daca informatia lor va fi distribuita si, daca este, cu cine va fi distribuita;
  • politicile de protectie a afacerii tale, a vizitatorilor si a clientilor.