Lista ta de adrese de email este cea mai buna sursa de potentiali clienti.

Strategiile de email marketing au aparut, probabil, de indata ce primul email din istorie a fost trimis, iar dezvoltarea lor nu s-a oprit de atunci. Din simplul motiv ca ele functioneaza. Totusi, te-ai intrebat vreodata de ce unii par sa obtina rezultate excelente folosind aceste strategii, in timp ce altii nu?

Daca esti deja expert in utilizarea de strategii de email marketing si faci furori in domeniul vanzarilor chiar si in timp ce admiri vreun apus de soare prin Maldive, hey, avem  mare nevoie de tine! Ei bine, nu vreau sa iti stric vacanta petrecuta pe plaje aurii, asa ca imi aduc singur contributia. Aceste randuri sunt pentru a-i ajuta pe cei care se straduiesc deja de-o vreme sa genereze rezultate si sa primeasca raspunsuri in urma email-urilor trimise.

Daca arunci o privire peste lista abordata in cele ce urmeaza, ti se va parea totul banal si de la sine inteles. Iti vei spune „Dar am urmat exact aceiasi pasi, care-i diferenta?

Cu siguranta exista o diferenta si e una importanta. Poate ai folosit exact aceleasi elemente, insa iti voi explica in ce mod poti sa folosesti aceste elemente pentru a-ti eficientiza metodele de abordare. Daca experienta ta cu strategiile de email marketing se rezuma la multe frustrari, e foarte probabil sa fi ignorat anumite aspecte de baza prezentate pe aceasta platforma. In aparenta, toate emailurile arata la fel, insa acest articol iti va arata cum sa faci ca emailurile tale sa iasa in evidenta si, bineinteles, sa genereze rezultate in vanzari.

Sa incepem!

„Call to Action” – un indemn la actiune

Indemnul la actiune, acel „call to action” face diferenta intre un email normal si un email de marketing. Trebuie sa inveti sa ii determini pe destinatarii mesajului tau sa treaca la actiune. Daca nu reusesti acest lucru, tot ce faci este sa investesti inutil energie in crearea si trimiterea unor mesaje.

Cum sa creezi un mesaj eficient:

  • Plaseaza primul call to action inainte de continutul mesajului propriu-zis. Transmite-le celor din audienta ta de ce le trimiti acest email si ce ar trebui sa faca ei cu informatiile primite.
  • Introdu cel putin 3 linkuri si raspandeste-le prin continutul email-ului. Determina-ti audienta sa dea click pe un link.
  • Utilizeaza un buton atractiv. De obicei, culorile portocaliu si rosu atrag atentia.

Subiectul email-ului

Ok, e primul lucru pe care il vad. Fa-l dramatic! Hm, nu, nu chiar.

Cum sa il faci eficient:

  • Asigura-te ca e interesant si atractiv. Subiectul email-ului trebuie sa capteze imediat atentia, iar prin asta eu inteleg un subiect care poate raspunde imediat unei nevoi pe care audienta ta o are, inca dinainte ca acestia sa deschida email-ul.
  • Nu mai mult de 50 de caractere. Nu te lasa purtat de val, nu exista prea mult spatiu pentru cuvinte in campul destinat subiectului unui email.
  • Scrie subiectul ca si cum ai scrie un titlu. Ai observat titlul acestui articol? E scris in format downstyle, fiecare cuvant incepand cu majuscule (exceptie prepozitiile, cuvintele de legatura, etc). Desi acest lucru e speficic limbii engleze, cu precadere, formatul downstyle este tot mai des preluat si in limba romana. O varianta ar fi sa alegi un cuvant cheie pe care sa il scrii integral cu litere mari.

Fii mai personal

Ti-ai gasit marea iubire, undeva peste mari si oceane. Acum, va scrieti zilnic emailuri si mesaje dulci de dragoste. Hm, nu. Nu despre asta-i vorba. E grozav ca viata ta amoroasa infloreste dar… sa revenim la afaceri. 🙂 Fii mai personal, nu intim.

Cum sa stabilesti o interactiune mai personala intr-un mod eficient:

  • Adreseaza-te destinatarilor tai folosindu-le prenumele. Poti face acest lucru din setarile email-ului, pentru a personaliza mesajele pe care le trimiti in functie de destinatari.  Putina munca tehnica, dar daca ai nevoie de ajutor, trimite-mi un email sau lasa un comentariu mai jos.
  • Scrie un email special prin care le multumesti abonatilor tai ca te urmaresc. Iti recomand sa iti acorzi timp special pentru a trimite acest email, separat de alte mesaje pe care le comunici abonatilor tai de obicei. E un truc foarte simplu si un gest frumos prin care le transmiti celor care te urmaresc ca nu ii iei de-a gata si ca te bucuri sa ii ai pe-aproape.
  • Arata-le ca iti pasa. Audienta ta trebuie sa devina o prioritate pentru tine, iar ei trebuie sa stie acest lucru. Adreseaza-te celor care le scrii astfel incat sa inteleaga ca e vorba despre ei, nu despre tine sau despre afacerea ta(chiar daca veti aborda si acest aspect). Nu fi prea comercial, nu trebuie sa suni de parca ai vrea sa le vinzi ceva. Fii de partea lor pentru a-i determina sa aiba incredere in tine si in produsele sau serviciile tale.

Mesajul principal (format)

Creeaza un email placut la vedere si usor de urmarit. Email-ul tau nu e singurul care ocupa spatiu in Inbox-ul destinatarilor tai, dar va fi acel email pe care vor dori sa-l citeasca. E important sa alegi un format simplu, fara prea multe aspecte care sa ingreuneze parcurgerea lui.

Cum sa il faci eficient:

  • Foloseste un singur tip de font si limiteaza variatia dimensiunii acestuia la un numar de doi.
  • Pastreaza latimea textului si a propozitiilor tale la 600 pixeli sau chiar mai putin. Poti regla aceasta latime din setarile de email.

Mesajul principal (continut)

Aici e locul in care apar linkurile care indeamna destinatarii la actiune. Acesta e ,,miezul” intentiilor tale. Poti sa transmiti foarte multe fara ca mesajul sa fie foarte lung. Oamenii nu sunt prea incantati sa parcurga emailuri lungi. Vor  raspunsuri la nevoile lor si le vor rapid.

Cum sa creezi un continut eficient:

  • Mesajul principal (continut)Prezinta beneficiile. Aici e locul in care te tii de promisiunea sugerata in subiectul ales. Fii direct si onest in comunicarea beneficiilor pe care destinatarii tai le pot avea pentru ca, in cele din urma, acesta e interesul lor. Aminteste-ti ca ei sunt prioritatea ta. Transmite-le clar ce poti tu sa faci pentru ei concret si imediat.
  • Construieste starea de anticipatie. Creeaza-le o stare de entuziasm si de bine la gandul ca esti nerabdator sa le oferi solutii la problemele si nevoile lor.
  • Pastreza-ti audienta in asteptare. (,,Ne spui sa cream o stare de anticipatie si sa le comunicam direct beneficiile pe care le pot avea si acum vrei sa ii lasam in asteptare?”). Relaxeaza-te, stai linistit si vezi ce se intampla. Asta faci si cand urmaresti ceva la televizor, nu? Te bucuri de un serial TV chiar daca la final te lasa in suspans, chiar daca se termina cu un ,,cliffhanger”. Sau poate iti place tocmai de aceea: pentru ca te face sa vrei mai mult. Asa ca, in urmatoarea zi, stai in fata televizorului la aceeasi ora pentru a vedea urmatorul episod. Cand vine vorba de strategii de email marketing, le comunici oamenilor beneficiile pe care le pot avea, dar ii faci sa astepte cu nerabdare urmatorul email, le starnesti curiozitatea pentru a citi si urmatorul email sau pentru a da click pe un link ( call to action!). Cool? Da, stiu…

Stimuleaza si ofera recompense

Ofera beneficii inerente, permanente, precum cele discutate mai sus, dar nu uita sa oferi si beneficii speciale, care pot fi obtinute doar prin actiuni suplimentare.

Cum sa stimulezi si sa oferi recompense in mod eficient:

  • Ofera exclusivitate. Daca urmeaza sa lansezi un produs sau diverse servicii, trimite un email cu cateva ore inainte de lansare si ofera-le celor care se inscriu pentru acest produs, intr-un numar limitat, diverse beneficii: un discount, un cadou gratuit, o perioada de abonare gratuita, etc (in functie de produsele dezvoltate de tine). Creeaza-le abonatilor tai sentimentul ca fac parte dintr-un grup, dintr-un club special de oameni, prin simplul fapt ca dau click pe linkul din email-ul trimis de tine.
  • Incurajeaza-i sa te recomande prietenilor lor si recompenseaza-i pentru acest lucru. Da, recomandarile de la om la om, din gura in gura, o tehnica de marketing veche de cand lumea – si foarte eficienta!

Personalitatea expeditorului

Da, nu e vorba despre tine, dar ar trebui sa fii o persoana in care oamenii pot avea incredere, pentru ca mai apoi sa iti comande produsele sau serviciile.

Cum sa eficientizezi acest lucru:

  • Creeaza un email conversational. Facand acest lucru, destinatarii tai nu mai au senzatia ca citesc o oferta de vanzare cu termeni tehnici si o terminologie pe care nici macar nu o inteleg. Adreseaza-te intr-un mod cu care ei se pot identifica si pe care il pot intelege.
  • Consistenta vocii in care scrii e importanta. E usor de identificat orice schimbare in modul de adresare al email-urilor pe care oamenii le primesc. Daca alegi un stil vesel si prietenos, pastreza-l in toate email-urile trimise. Daca preferi ceva mai melodramatic (tinand cont de dezvoltarea stilului ,,soap opera” in email marketing), la fel, pastreaza stilul. Consistenta e un element-cheie in sentimentul de incredere pe care cineva il transmite celorlalti.

Relevanta si Sincronizare

Desigur, un email trebuie sa fie relevant si nu doar trimis intr-un moment oportun, ci si primit la momentul potrivit.

Cum sa eficientizezi relevanta si sincronizarea email-urilor trimise:

  • Relevanta si SincronizareTine cont de fusul orar al destinatarilor tai. Daca trimiti un email din Statele Unite la ora 11:00 dimineata si unii dintre destinatarii tai se afla in Asia, crezi ca emailul tau va primi atentia cuvenita daca e primit la ora 23:00? Exista o setare in email care iti permite sa programezi trimiterea mesajelor in functie de fusul orar al destinatarilor, nu in functie de fusul tau orar.
  • Opreste sirul de email-uri trimise daca destinatarul tau a dat click pe link (a trecut la actiune) sau daca s-a inscris / inregistrat acolo unde tu ti-ai dorit. Tocmai pentru ca urmatoarele cateva email-uri nu ar mai fi relevante pentru el/ea. De obicei, urmatoarele mesaje vin ca un reminder sau alte indemnuri catre destinatarii tai pentru a tine cont de acel call to action initial. Cei care au facut deja acel pas, ar trebui sa primeasca un set diferit de email-uri sau, si mai adecvat, scrisori directe, personale, de la tine – din moment ce intentioneaza sau ti-au comandat deja produsele sau serviciile.

Revenind, lista de adrese de email e o adevarata comoara. Aceste persoane pot deveni din potentiali clienti – adevarati clienti. Asigura-te ca strategiile pe care le folosesti, email-urile in acest caz, nu sunt o pierdere de timp si energie pentru ei.