Inima Transilvaniei e un oras-comoara, locuri ce ti se vor intipari in minte si-n suflet, oameni care te vor primi cu bratele deschise.
Toti iubim acele obiective turistice „clasice”, orase precum Paris, Milano sau Venetia, locuri precum Muzeul Luvru, impunatorul Colosseum sau la fel de celebrul Big Ben. Dar cum ar fi sa descoperi ceva diferit?
Daca traiesti in Romania sau ai pus piciorul in tara cel putin o data, e imposibil sa nu stii nimic despre Transilvania. Astfel, ce-ar fi sa vizitezi Cluj-Napoca, tocmai orasul din inima Transilvaniei?
Cu o istorie lunga de aproape 3000 de ani, Cluj-Napoca este fara indoiala unul dintre cele mai frumoase orase din Europa de Est. Numita Napuca pe vremea dacilor si devenita Napoca in urma cuceririi Daciei de catre Imperiul Roman, vechea asezare a ajuns sa fie cunoscuta treptat, de-a lungul timpului, sub numele simplu și prescurtat de Cluj (denumirea oficiala fiind Cluj-Napoca).
Este „tehnorasul” Romaniei – cel mai avansat oras din tara din punct de vedere tehnologic, cu o mare diversitate de activitati specifice domeniului IT. Clujul este considerat a fi un oras european cosmopolit, asigurand un mediu propice pentru dezvoltarea afacerilor si incurajand investitorii straini.
Dar nu, nu este locul in care isi au vampirii cuibul (cel putin nu acum, in timpurile noastre). Bram Stoker le-a indus multora ideea aceasta, la nivel international, cand a ales Transilvania ca spatiu de desfasurare a romanului sau, Dracula.
Te provoc sa pornesti alaturi de mine intr-o scurta calatorie virtuala, in care iti voi arata un oras fascinant si misterios. Un oras aflat „dincolo de padure”. Orasul din inima Transilvaniei… Iar la finalul acestui articol, sper sa te decizi ca urmatorul City Break sa-l faci in Cluj!
Frumusetea Transilvaniei si a orasului Cluj-Napoca
Spiritul boem – Oamenii de aici sunt calmi si linistiti, in general, iar turistii straini considera ca limba vorbita in Transilvania este una melodica, ce se aseamana uneori cu un cantec de leagan. Ne primim oaspetii cum se cuvine, suntem ospitalieri, calzi si prietenosi. Iar acest lucru e foarte apreciat de cei care ne viziteaza.
Miresmele primaverii si culorile toamnei – Cluj-Napoca este un oras inconjurat de paduri si pasuni, astfel ca sosirea celor doua anotimpuri nu are cum sa treaca neobservata.
Vei putea admira culorile toamnei chiar din curtile caselor, caci dealurile din jur pot fi vazute si din centrul orasului! Vei fi fermecat de abundenta de castani, de livezi si gradini inmiresmate sau cascade si lacuri pitoresti.
Dupa ce ai explorat indeajuns orasul, iti recomand sa faci cateva plimbari si prin judet. Vei fi incantat de comorile nebanuite ce te asteapta sa le descoperi!

Atmosfera Vechii Cetati – In ciuda cladirilor inalte si a centrelor comerciale, simti in Cluj farmecul vechilor cladiri gotice si baroce. Plimbandu-te pe strazi, e usor sa fii cuprins de atmosfera misterioasa specifica Transilvaniei.
Arta contemporana – Apreciat ca unul dintre orasele artistice ale viitorului, Cluj-Napoca a adus multe contributii in domeniul artei vizuale contemporane internationale, precum si a artei teatrale nationale.
Este locul natal sau adoptiv pentru numerosi muzicieni romani ce au reusit sa resusciteze scena muzicii folk. De altfel, gusturile, preferintele artistice ale clujenilor sunt eclectice, departe de a fi banale sau comune.
De ce e Clujul un loc fain in care sa locuiesti?
In ultimii ani, Cluj-Napoca a cunoscut o foarte mare crestere economica. Aceasta a dus la cresterea numarului de investitori straini. Iar acest boost economic a atras, desigur, numerosi tineri, oameni activi si dinamici care insufla orasului un nou puls.
Este usor de inteles, astfel, de ce Cluj e sinonim cu ideea de oras universitar de top, oras al bancilor si al companiilor de IT.
Iata un filmulet care te va convinge de ce este Clujul un loc fain in care sa locuiesti!
Cateva repere si informatii interesante despre Cluj
Capitala Europeana a Tineretului in 2015 – Cluj-Napoca a fost premiat cu titlul de Capitala Europeana a Tineretului in anul 2015. Tinerii romani au avut ocazia de a contribui la punerea in valoare a orasului, la dezvoltarea sa culturala, sociala, politica sau economica.
Cel mai primitor oras – Conform unui studiu efectuat de Eurostat in anul 2014, clujenii sunt cei mai toleranti locuitori ai unui oras cand vine vorba de primirea strainilor care ar vrea sa se mute si sa inceapa o noua viata aici, in Cluj-Napoca.
Nou-venitii se pot integra cu usurinta in comunitate, in contextul in care 90% dintre locuitorii Clujului sunt de parere ca prezenta strainilor este una cu un impact pozitiv asupra orasului.
Cel mai prietenos oras din Europa – Spiritul boem este la el acasa in Cluj. Din 79 de orase ale Uniunii Europene, Cluj-Napoca a fost numit cel mai prietenos oras din Europa, datorita caldurii si ospitalitatii localnicilor fata de vizitatorii straini.
Orasul cu cea mai buna calitate a aerului din Europa. In 2014, Asociatia „Respire”, in parteneriat cu revista „We Demain” publicau un clasament al gradului de poluare in randul celor mai mari 100 de orase europene.
Conform clasamentului, in Cluj-Napoca se respira cel mai curat aer din Europa! La drept vorbind, poate nu o fi cel mai curat, caci orasele prezinta dezechilibre in ceea ce priveste dispozitivele de masurare a calitatii aerului. Cu toate acestea, Cluj-Napoca e in mod sigur printre cele mai „respirabile” orase europene.
Oras artistic al viitorului – Celebrul New York Times numeste Clujul un centru artistic, amintind de cartea „Art Cities of the Future: 21st-Century Avant-Gardes” (Ed. Phaidon Press, 2013). Autorii volumului includ orasul Cluj-Napoca in randul celor 12 orase din lume promitatoare cand vine vorba de arta contemporana.
In acest context, Fabrica de Pensule este cea care le-a atras atentia autorilor – o inedita regandire a spatiului si scenelor urbane. Facand referire la acelasi volum, The Huffinton Post evidentiaza statutul Clujului ca unul dintre cele 12 orase din lume care vor „zgudui” lumea artistica in secolului al XXI-lea.
Inclinatiile eclectice ale tinerilor artisti contemporani au atras in mod cert atentia acestor mari publicatii internationale. Iar asta spune multe.
Capitala economica a Transilvaniei – In 2014, datorita dezvoltarii economice impresionante din anii recenti, Forbes Romania premia Clujul cu titlul de „Capitala Economica a Transilvaniei”, orasul ocupand locul 3 in topul celor mai bune 40 de orase pentru afaceri din Romania.
Cel mai dinamic pol de crestere din Romania – In urma studiului realizat de compania consultanta KPMG si Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional (AMPOR), Cluj-Napoca a fost desemnat, in anul 2014, cel mai activ pol de crestere din Romania.
Orasul comoara al Transilvaniei a fost apreciat, totodata, ca un exemplu de buna practica la nivel european datorita modalitatilor de absorbtie a finantarilor alocate polilor de crestere.
Stiai ca Orasul Cluj-Napoca Este…?
Orasul inovatiilor – 1 din 25 persoane din Cluj contribuie la dezvoltarea domeniului de IT, aflat aici in continua crestere. Dezvoltarea domeniului IT influenteaza rata inovatiilor ce sustin si alte domenii de activitate, cum ar fi agricultura, imobiliarele, stilul de viata.
Cel mai bun motiv sa te muti in Transilvania – Calitatea vietii este conceptul strategic de dezvoltare a orasului pentru perioada 2014 – 2020. De altfel, Cluj-Napoca are indicele de calitate a vietii mai mare decat Londra, Paris, Barcelona, Praga sau Manchester.
Silicon Valley al Europei – Datorita dezvoltarii continue din domeniul IT, Cluj-Napoca este considerat a fi un fel de Silicon Valley al Europei. Conform Pando Networks, aici avem a doua cea mai rapida conexiune la Internet din lume si cea mai buna din Uniunea Europeana!
Capitala Sportului din Romania – La Cluj sunt gazduite cele mai mari si importante evenimente sportive din Romania, cu o comunitate foarte activa si implicata in sustinerea sportului romanesc.
Un mister nespus de grandios: UNTOLD FESTIVAL
In contextul castigarii titlului de Capitala Europeana a Tineretului in anul 2015, Cluj-Napoca a gazduit UNTOLD Festival, cel mai nou festival de muzica dance si nu numai din Europa.
Cei mai buni DJ din lume si numerosi artisti internationali au sustinut concerte ce au insumat mai bine de 80 de ore de muzica techno si dance, non-stop, pe multiplele scene din centrul orasului.
Dintre artistii prezenti la Untold 2015, ar putea fi amintiti Avicii, David Guetta, Dimitri Vegas sau Armin Van Buuren.
In anul 2016, Tiesto si Afrojack s-au alaturat artistilor ce au devenit parte din povestea nespusa a festivalului.
Untold a castigat premiul pentru Best Major Festival 2015 in cadrul European Festival Awards, iar in 2016 a fost din nou nominalizat, avand sanse mari de castig.
Urmatorul video te va ajuta sa intelegi de ce „vraja” Untold Festival a cuprins intreg tinutul Transilvaniei:
Top 6 Locuri de Vizitat in Cluj
Parcul Central – Pulsul si energia orasului se resimt cel mai bine pe aleile Parcului Central, un colt mic de paradis. E una dintre principalele atractii ale Clujului pentru ca reuseste sa ofere cate ceva tuturor celor care se plimba pe aleile sale.
Te poti relaxa intr-un hamac, poti sta in liniste pe o banca, lecturand o carte buna, poti pune de-un picnic in familie, te poti plimba cu barcutele pe lac sau poti chiar sa faci jogging.
Iar in ultimii ani, parcul prinde si mai multa viata cu ocazia diverselor evenimente culturale ce au loc aici, in mod special la cladirea Casino – Centru de Cultura Urbana.
Salina Turda – Daca nu era suficient de clar ca in Transilvania exista o inclinatie naturala inspre mister si locuri intunecate, e indicata o vizita la Salina Turda. Un adevarat muzeu al mineritului in sare, locul a fost desemnat ca fiind unul dintre cele mai impresionante obiective turistice subterane din lume!
Te vei bucura aici de pereti si tuneluri de sare, terenuri de tenis si minigolf, minibowling, o roata Ferris pentru o priveliste de vis sau un lac pe care te poti plimba in barci, cu vasle.

Pentru ca imaginea sa fie completa, trebuie sa stii ca la toate acestea vei ajunge coborand 15 niveluri in subteran. Te simti aici ca intr-o poveste stiintifico-fantastica, intr-un cadru ambiental pe care il vezi doar in filme.
Nu-i de mirare ca unii turisti se simt ca in romanul Half-Blood Prince (al saselea volum din seria Harry Potter).
Cheile Turzii – In imediata apropiere de Salina Turda, la doar 15 km distanta, se afla unul dintre cele mai indragite locuri de relaxare ale clujenilor. Rezervatia Cheile Turzii este o gazda excelenta, in zilele senine si placute de vara, pentru iesirile in natura alaturi de prieteni sau familie.
Rezervatia e un fel de „sanctuar” natural pentru iubitorii de activitati in aer liber, drumetii si sporturi extreme.
Pe stancile ce ating inaltimi de pana la 80 de metri curg firisoare mici de apa, formandu-se mici cascade. Peisajul e minunat, cu o vegetatie salbatica infloritoare si o liniste ce iti intra pentru totdeauna in suflet.
Statuia lui Matia Corvin – Grupul statuar Matia Corvin il are in centru pe unul dintre cei mai mari regi maghiari. A condus Regatul Ungariei in secolul al XV-lea, fiind descris de-a lungul istoriei ca fiind un bun lider, interesat de soarta oamenilor aflati sub stapanirea lui.
Se spune ca obisnuia sa se deghizeze, sa se plimbe astfel prin regat, pentru a putea interactiona direct cu supusii sai.
Statuia lui Matia Corvin este un simbol al orasului Cluj-Napoca, alaturi de frumoasa Biserica Sf. Mihail, lacasul de cult cu cel mai mare turn gotic din tara, si de cladirile istorice din Piata Unirii, ce inconjoara monumentul.
Gradina Botanica din Cluj-Napoca – Gradina Botanica „Alexandru Borza” apartine de prestigioasa Universitate Babes-Bolyai, fiind nu doar un obiectiv turistic, ci si un important centru de cercetare si invatare.

Pe langa numeroasele specii de plante, specifice tuturor sezoanelor, Gradina are doua atractii principale:
– Gradina Japoneza – cu o draguta casa in stil japonez, situata langa un parau;
– Gradina Romana – cu statuia zeitei romane Ceres ca figura centrala.
In principiu, Gradina Botanica din Cluj-Napoca e o oaza de relaxare in plin centru urban. Te vei bucura aici de liniste si rasfat vizual, daca iubesti plantele si natura.
Cluj Arena – Este un stadion multifunctional, cu o capacitate de pana la 30.000 de persoane, fiind clasat in categoria 4 in lista stadioanelor de elita din UEFA. Principalul beneficiar este clubul de fotbal Universitatea Cluj.
Pe langa competitiile sportive, Cluj Arena a gazduit de-a lungul timpului numeroase concerte si evenimente de amploare.
Alte lucruri interesante de facut in Cluj-Napoca poti descoperi aici si aici, iar locuri de vizitat in imprejurimile Clujului poti descoperi aici.
Top 12 Restaurante in Cluj
Exista cateva restaurante deosebite in Cluj, aflate atat in randul preferintelor turistilor, cat si in preferintele localnicilor. Cu siguranta vei gasi un loc care sa iti satisfaca papilele gustative, indiferent de preferintele tale culinare.
Adi Steak House – Atmosfera placuta de aici te face sa te simti, de cum ai intrat pe usa, de parca tocmai esti luat in primire de un vechi prieten. Personalul este foarte amabil si prietenos. Iar fripturile? Poate cele mai mai bune din tara si, in mod cert, printre cele mai bune din lume!

Pokka Bistro – Vei fi rasfatat cu o abordare fresh si inedita a preparatelor Tex-Mex si cu specific mexican. Daca vrei sa nu dai gres, poti comanda linistit Quesadillas, Tacos sau Guacamole, toate foarte bune! Locul e mic si cochet, fara a fi prea inghesuit, iar personalul e prietenos si atent.

Olivo Caffe Cluj – Decorul clasic, dar chic, e doar un bonus ce vine la pachet cu savuroasele lor specialitati culinare si minunata cafea. Iti recomand sa te rasfeti cu cel putin un cappuccino de la ei, e cel mai bun din oras!

Baracca Cluj – Premiat ca cel mai bun restaurant al anului 2015 in cadrul Top Hotel Awards Romania, Baracca este apreciat de cei care ii trec pragul datorita atentiei la detalii – atat cand vine vorba despre specialitatile culinare, cat si cand vine vorba despre interactiunea dintre personal si client. Atmosfera placuta si timpul bun de preparare a mancarii sunt alte doua aspecte ce recomanda restaurantul nu doar la nivel local, ci si international.
Via Cluj – Restaurantul este ideal pentru a lua cina. Atmosfera e romantica si rafinata, iar modul de prezentare a mancarii este unul creativ. In plus, poti servi aici vinuri de cea mai buna calitate!

Camino Cluj – Poti savura aici cele mai bune si mai delicioase paste, la preturi chiar rezonabile. Pe timpul functionarii terasei, daca simti ca e racoare, te poti face confortabil cu ajutorul unor paturi calduroase puse la dispozitia clientilor. Dupa o masa somptuoasa, poti sa te „muti” dincolo, peste drum, la Charlie, pentru bauturi.

Charlie Pub – Combinatia armonioasa intre atmosfera moderna si cea istorica face ca Charlie sa devina un fel de portal spre o alta lume, un alt timp si un alt spatiu. Cocktailurile sunt grozave aici, iar muzica e buna. Daca iti plac ritmurile de jazz, cu atat mai mult, caci stilul e in voga aici la Charlie Pub.

Zama Cluj – Pentru a simti aromele autentice romanesti, iti recomand o vizita la Zama. Vei putea savura delicioase specialitati culinare din Transilvania, dintre care as mentiona doua praparate simple, dar inegalabil de bune: supa de ciuperci si spanac cu oua. In plus, restaurantul e foarte aproape de centrul orasului.

Joben – Un loc ideal pentru a-ti incheia o noapte placuta petrecuta in oras. Cu un design unic in Romania, inspirat din tendintele steam-punk, Joben te imbie cu variate si foarte bune cocktailuri, precum si cu vinuri atent selectionate.

Casa Boema – Te poti bucura de o cina linistita la una dintre cele mai frumoase (si boeme) terase din Cluj. De altfel, designul interior inspira multa creativitate, dar si o atmosfera placuta. Te poti deconecta de la traficul urban aici, fie ca servesti micul dejun, pranzul sau cina.

Bujole – E de mers la Bujole daca ai pofta de o seara cu muzica buna si bauturi pe masura. Mancarea e delicioasa, cafeaua aromata, iar ambianta perfecta pentru o seara alaturi de prieteni.

Hanul Dacilor – Restaurantul are un decor rafinat, traditional, cu podele si mese din lemn. Specialitatile culinare sunt traditionale romanesti, iar portiile imense au preturi accesibile.

Livada – Te poti bucura de preparate delicioase, multe dintre ele semnate de Chef Patrizia Paglieri, la acest restaurant-gradina. Livada dispune si de un spatiu de joaca pentru copii. Muzica live e un ingredient savuros ce iti transforma serile in momente memorabile alaturi de cei dragi.

Fabrica de Bere URSUS – Vechea fabrica de bere a fost un simbol al Clujului pentru multi ani. Cei care iubesc berea pot inca sa mai admire, in actualul local „Fabrica de Bere URSUS” franturi mici din vechea berarie. Localnicii si turistii frecventeaza acest loc pentru ineditul oferit de un pranz sau o cina luata in ceea ce a fost candva o fabrica de bere in adevaratul sens al cuvantului.

Café Bulgakov – Restaurantul ideal pentru a savura preparate culinare autentic maghiare. La Bulgakov poti sa iei masa intr-o atmosfera relaxanta, care merge perfect cu o carte buna si un pahar de vin.

Restaurant Panoramic Cetăţuie – Mancarea e buna, dar ceea ce e cu adevarat „tentant” e privelistea deosebita asupra orasului. Aflat pe dealul Cetatuie, restaurantul e pe lista locurilor de vizitat daca ai ajuns in Cluj.

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai frumoase lucruri si locuri ale orasului din inima Transilvaniei. Clujul este, cu adevarat, „acasa” – atat pentru mine, cat si pentru atat de multi tineri veniti aici din toata tara sau din alte tari la studii.
Nu am reusit sa gasesc niciodata un articol care sa cuprinda tot ce as fi vrut sa le spun altora despre orasul meu. Asa ca aceasta a fost incercarea mea de a cuprinde un intreg oras si minunata regiune in care se afla el – in randuri virtuale.
Daca lipseste ceva important, da-mi de stire in comentarii, mai jos.
Daca iubesti Clujul si consideri ca mai multi oameni ar trebui sa afle despre lucrurile care-l fac atat de special, distribuie si tu acest articol.