Despre SEO s-au scris deja mii, poate chiar zeci de mii de carti despre ce si cum. Nu vreau si nici nu as putea sa parcurg toata aceasta informatie aici, insa pot cu siguranta sa incerc sa transmit esenta a ceea ce SEO este. Voi face acest lucru prin mici articole (de obicei sub 3 minute, ca durata de lectura a lor).

ON SITE SEO – Sau SEO pe site

SEO sau Search Engine Optimization este impartit in doua mari ramuri!

Partea de SEO off site se refera la factorii externi care pot face ca site-ul sa creasca in pagina de cautari organice pe Google.
Partea de SEO on site se refera strict la website si la cat de bine este ACEL WEBSITE optimizat intern.

Seo off site se refera la linkurile de la alte website-uri care sunt indreptate spre el, la calitatatea si numarul lor. Acele linkuri sunt practic considerate de Google ca niste voturi de popularitate.

De exemplu:

bbc.com – are mii de “voturi” si se claseaza sus in cautarile pe Google.
stiricaracal.ro – are probabil putine voturi si nu se va clasa asa de sus in rezultatele cautarilor.

Astazi vom vorbi pe scurt de partea de “on-site”.

  1. Titlul – Heading 1 și 2

Google va afisa pana la 66 de caractere, incluzand spatiile in Google search results. Titlul trebuie sa contina cuvinte cheie si sa aiba sens pentru utilizator, deoarece acesta si descrierea ( meta- descrierea ) sunt cele care ii fac pe vizitatori sa decida daca acceseaza sau nu un site.

Exemplu de titlu SEO pentru „Pensiune Sibiu”:

exemplu

“Asa nu” si “asa da” – 2 exemple

Momentan nu este foarte optimizat site-ul, avand clar probleme in a-si trasmite mesajul.

Este posibil ca urmatoarea modificare sa aduca rezultate simtitoare.

Cuvintele importante de observat aici sunt:

  • Pensiune
  • Sibiu
  • Transilvania
  • preturi
  • camere
  • cazare
  • casa
  • ron

Dupa cum vedeti, este inclusa o variatie de la cuvantul cheie. De obicei aceste variatii pot fi un plural, un sinonim, un cuvant LSI (Letancy Semantic Indexing). Nu stiu exact cum sa traduc LSI, dar e vorba de acele cuvinte care au legatura directa cu cuvantul principal. Cel mai bine as putea explica printr-un exemplu:

Pensiune – in acest caz, cuvinte LSI pot fi: camere, hotel, cazare sau chiar si “pret“.

De ce si cum am ales aceste cuvinte LSI? Deoarece in algoritmul Google se vor gasi destul de frecvent cautari precum: cazare sibiu pret, preturi pensiune sibiu, etc.

  1. Meta Descrierea

Cand vine vorba de meta descriere, nu conteaza numarul de cuvinte, ci numarul de caractere. Google va taia tot ceea ce trece peste 155 de caractere, inclusiv spatiile (se poate merge pana la 163). Incercati sa limitati  meta descrierea la 25-30 de cuvinte si sa nu depaseasca niciodata mai mult de 160 de caractere.

Concentrati-va mai putin pe cuvintele cheie in metadescriere si mai mult pe incercarea de a descrie ceea ce utilizatorul va gasi pe acea pagina (si, evident, va gasi EXACT ce are nevoie, nu-i asa?). Meta descrierea este ceea ce este afisat pe pagina de cautari. Iar din cauza faptului ca exista alte 10-16 pagini care apar si potentialul client poate sa aleaga oricare alta, tu ai exact cateva secunde sa iesi in evidenta, sa fii deasupra celorlalti – nu doar in clasarea pe pagina, ci si prin mesajul pe care il transmiti vizitatorului.

Este de preferat sa folosesti o data cuvantul cheie in meta descriere.

  1. Textul Paginii Web

Prima regula, foarte importanta: continutul trebuie sa fie 100% unic. Acest lucru inseamna ca daca alegi sa iti listezi pensiunea pe info-pensiuni, nu dai copy/paste, ci trebuie sa scrii un alt continut pentru fiecare site pe care vrei sa apari.

Nu suntem la examenul de licenta si nici nu facem o compunere pentru profa’ de romana. Fiecare pagina web trebuie sa iti aduca bani.

Si fiecare pagina trebuie sa aiba cea mai buna sansa. Continul copiat de pe alte site-uri, fie si daca e vorba doar de cateva fraze, este “penalizat” de Google si marcat ca fiind duplicate content.

Nu copiati descrierile produselor de pe site-ul web al producatorului. Introduceti cuvinte cheie in continut in asa fel incat textul sa aiba sens si scop, iar densitatea cuvintelor cheie sa „ocupe” intre 1-5% din lungimea textului final.

Cele mai multe persoane scaneaza continutul unui site, nu citesc. Din acest motiv este important sa utilizati headings si sa impartiti textul in fraze de aproximativ 100 de cuvinte.

Un articol scris ar trebui sa aiba 300-500 de cuvinte.

Unde plasam cuvintele cheie? – Utilizati principalul cuvant cheie in primul paragraf, apoi de 1-5 ori raspandit in intreg textul. Puteti utiliza si versiuni la plural, sinonime.

  1. Descrierea produsului

Paginile in care sunt descrise produsele trebuie sa fie foarte relevante si sa se concentreze doar pe produsul oferit. Este de preferat sa scrieti descrieri lungi daca exista multa informatie despre produs. Creati descrieri unice intre 150-350 de cuvinte.

  1. Pozele

Pozele trebuie optimizate pentru website, adica marimea in prima faza este foarte importanta. Nu poti sa faci o poza de 10 MB si sa o pui direct pe site. Alt aspect foarte important este cum anume  denumesti poza. Preferabil este sa ii schimbi numele inainte sa o pui pe site, deoarece “DSCHD1002” nu are nici o legatura cu subiectul vizat.

Numele pozei trebuie sa fie scris sub forma aceasta:
pensiune-sibiu.jpg
pensiune_sibiu.png

Poza trebuie sa primeasca si un “alt name” sub forma aceasta:
Poza cu Pensiune Sibiu.
Imagine cu Pensiune Sibiu.

  1. Linkurile Interne

Vorbeam mai sus, FOARTE pe scurt de linkuri. Spuneam ca acestea sunt precum niste voturi de popularitate. Ei bine, nu doar linkurile externe, ci si linkurile interne conteaza. Incearca sa o faci cat mai natural cu putinta, sa inserezi linkuri acolo unde informatia chiar este relevanta pentru vizitator.

  1. Creeaza Toate Paginile

Pagini care nu trebuie sa lipseasca de pe un website:

  • Acasa
  • Despre Noi / De Ce Noi
  • FAQ
  • Termeni Si Conditii
  • Politica de confidentialitate
  • Contact