Cum sa influentezi si sa cresti numarul de reviews pentru afacerea ta
In urma cu vreo cativa ani, eram implicat intr-o serie de proiecte de management al reputatiei, care, in mod evident, au o mare legatura cu recenziile primite de la public. Eram extraordinar de pasionat de subiect la momentul respectiv si, intr-o mare masura, inca imi face placere sa il abordez. Ma pasiona, in mare parte, deoarece includea cateva dintre temele mele preferate: SEO, Remarketing, Email Marketing si altele in aceeasi directie.
Un lucru s-a prins cu adevarat de mine si, din punctul meu de vedere, e si cel mai important principiu intr-o afacere. Il aplic zilnic pe clientii mei. E ceva ce si tu, fara nici o retinere, ar trebui sa aplici constant:
ASCULTA-TI CLIENTII CU ADEVARAT
Stiu cum sa ii ascult si cat de important este sa ii ascult cu adevarat si cu interes, deoarece facand acest lucru pot preveni ca plangerile si nemultumirile lor sa fie facute in mod public si transformate astfel in recenzii negative.
Totusi, e bine sa retii faptul ca e greu sa multumesti pe toata lumea. Nu esti ca ciocolata!
Permite-mi sa-ti explic ce am invatat, fara a intra in foarte multe detalii, si in ce mod poti tu beneficia de aceste idei.
Cand oamenii lasa reviews / recenzii negative, intentia lor nu este sa iti faca tie rau. Nu e un atac la persoana. Ce isi doresc ei cu adevarat este sa fie ascultati si sa li se ofere solutii la nemultumirile si nevoile lor. E important sa vii in intampinarea acestor nemultumiri, in masura in care produsele si serviciile pe care le oferi iti permit acest lucru.
Din pacate, daca nu stii cum sa le facilitezi acestor clienti experienta cu produsele tale, recenziile lor negative te vor afecta pe tine personal si iti vor afecta in mod neplacut si afacerea.
Ocazional, fac remarci negative la anumite preparate culinare dintr-un restaurant. Fac acest lucru deoarece vreau sa ii comunic proprietarului faptul ca exista acolo o problema. Daca e suficient de binevoitor inca sa rezolve situatia de indata, sunt un om fericit.
Strategia „Asculta-ti clientii” functioneaza in 9 din 10 cazuri.
Dar, desigur, intotdeauna intalnim si idiotul care lasa recenzii de 1 stea…
Daca esti pasionat de ceea ce faci si inteligent, daca stii ce faci si ai depus mult efort in dezvoltarea afacerii tale, a produselor sau serviciilor pe care le oferi, NU EXISTA ABSOLUT niciun motiv sa primesti vreo recenzie de 1 stea.
“Some people just want to see the world burn!” („Unii oameni isi doresc doar sa vada lumea arzand in flacari”)
2 stele – poate. 3 stele, mm, nu-i chiar grav. In general, recenziile de 3 stele sunt sincere si, probabil, deja aici e vorba strict despre gusturi diferite.
CUM SA ITI CRESTI NUMARUL DE RECENZII POZITIVE IN DOAR 5 MINUTE
Primul pas: incurajeaza oamenii sa lase recenzii in conditiile stabilite de tine!
Pune o idee frumoasa precum cele de mai jos intr-un loc vizibil pentru publicul si clientii tai. Am pregatit cateva exemple, le poti folosi / edita chiar acum. Nu e necesar sa investesti prea mult efort sau cunostinte, dar poate schimba intreaga interactiune si modul de abordare a recenziilor. Modelele de mai jos se aplica in cazul recenziilor pentru carti, insa poti schimba textele pentru a se potrivi nevoilor tale sau poti modifica design-ul dupa cum consideri.
Nu uita: Stimuleaza si recompenseaza, dar NU CUMPARA recenzii!
„Uneori, chiar si cei mai satisfacuti clienti ai tai au nevoie de o stimulare in plus care sa-i determine sa aloce timp din programul lor incarcat pentru a scrie o recenzie. Sa oferi o mica recompensa e o buna metoda prin care iti poti arata aprecierea si recunostinta. Trebuie doar sa te asiguri ca recompensa ta este pentru cei care lasa o recenzie indiferent de natura ei, nu pentru cei care lasa o recenzie pozitiva. Cadouri lunare oferite in mod aleatoriu cate unei persoane care a lasat o recenzie sunt mijloace eficiente de incurajare a recenziilor, fara a exista o asemanare cu ideea de recenzii platite.” – Forbes despre recenzii
SI stai… abia am inceput!
Cand publicul si clientii tai dau click pe acel banner pentru a lasa o recenzie, in loc sa acceseze un site specific domeniului in care activezi, destinat recenziilor (ex. Amazon, TripAdvisor, etc), trimite-i inspre o pagina speciala, intermediara, asupra careia ai control. Poate cel mai ok ar fi sa iti arat cum arata pagina mea, cred ca vei intelege la ce ma refer: www.publishingaddict.com/feedback
Iar aici e un alt exemplu: http://lockerroompower.com/go/feedback/
Succint si concret, iata ce ar trebui sa apara pe o astfel de pagina intermediara:
- Smiley Face (emoticon zambitor) + „Da, sunt foarte multumit!” / „Da, sunt incantat!”
Butonul ar trebui sa ii duca direct pe pagina afacerii tale de pe un site de referinta, recunoscut international pentru relevanta recenziilor (ex. TripAdvisor, Amazon, etc.). La finalul acestui articol, am chiar si un sfat pentru avansati in acest sens.
- Sad Face (emoticon trist) + „Sunt nemultumit!” / „Nu sunt multumit!”
De data aceasta, butonul ar trebui sa ii duca inspre o pagina speciala, cu un formular de contact, tocmai pentru a-ti putea explica de ce sunt nemultumiti si care ar fi sugestiile lor pentru imbunatatirea produselor sau serviciilor pe care le oferi.
Nu vorbim despre vreun „truc” sau despre vreo stratagema menita doar sa evite recenziile negative. Sfatul meu este sa fii sincer aici, sa explici pe aceasta pagina faptul ca vei incerca sa tii cont de feedback-ul tuturor, iar daca este vorba despre o problema mai serioasa, te vei ocupa de aceasta in urmatoarele 24 de ore. Este o oportunitate extraordinara pentru tine de a le oferi clientilor tai solutii la nevoile si problemele personale. In loc sa-i inviti sa-si afiseze in public nemultumirea, ii redirectionezi inspre un loc aflat sub controlul tau, unde criticile si sugestiile lor sunt ascultate si abordate cu interes.
Un alt avantaj ar fi faptul ca iti poti monitoriza astfel cu usurinta rezultatele, din moment ce vei putea vedea clar de cate ori acel link a fost accesat si cate aspecte negative ai reusit sa indrepti in urma feedback-ului primit prin acest formular de contact.
Dar AI GRIJA sa folosesti un formular special in care poti seta un camp de subiect relevant si distinct de care iti vei aminti cu usurinta. Ceva precum „FORMULAR RECENZII NEGATIVE”, astfel incat sa nu treaca neobservat pe langa alte emailuri pe care le primesti.
- Chipul tau
Cand oamenii te pot vedea acolo pe pagina, se realizeaza o conexiune instanta, umana, fiindu-le mai greu sa iti lase apoi o recenzie negativa.
Stim toti cat de importante sunt evaluarile in vietile noastre, atat pentru stima de sine, cat si pentru rolul lor de a genera mai multe vanzari si rezultate. Asa ca, te rog, nu mai amana acest pas: implementeaza aceste lucruri pentru afacerea ta, pentru produsele si serviciile pe care le oferi. E o actiune pe care trebuie sa o faci o singura data, dar de beneficiile ei te vei bucura pe termen lung. Iar partea buna este ca metoda aceasta functioneaza in cazul celor mai variate afaceri, indiferent ca vorbim de hoteluri, restaurante, sau de cartile unor scriitori, firme de inchirieri auto, etc.
Acum, dupa micul ghidaj intr-ale recenziilor si dupa ce ai implementat si creat aceasta pagina intermediara si formularul de contact, sfatul meu este sa trimiti un email catre lista ta de corespondenti, prin care sa ii indemni sa iti ofere o recenzie cu privire la afacerea ta.
Daca ai nevoie de ajutor, ma poti oricand contacta. Oferim servicii de implementare tehnica a celor prezentate, iar pretul este de numai 190$. Aici este butonul de plata daca vrei sa te ajutam noi:
Totusi, ar trebui sa poti sa implementezi aceste sfaturi si singur, iar daca ai orice intrebari, mi le poti adresa printr-un comentariu, in spatiul de mai jos. As fi incantat sa te pot ajuta.
SFATURI PRO – Pentru avansati
Sfat 1 – Creeaza un mesaj foarte bun si ofera chiar si o recompensa pentru a-i determina pe oameni sa lase o recenzie!
Exemplu: „Ma hranesc cu recenzii! Daca vrei sa ma sustii, doar spune-mi parerea ta despre serviciile pe care ti le-am oferit. In schimb, te voi hrani si eu: primesti un cupon pentru prajitura casei!”
Mesajul pe care il creezi va fi strans corelat cu produsele si serviciile afacerii tale, sunt sigur ca iti va veni o idee frumoasa. Nu uita ca el trebuie sa fie urmat de un puternic indemn la actiune imediata: „Click pe link pentru a lasa o recenzie: dureaza doar cateva minute!”
Sfat 2 – Foloseste-te de un plugin „pretty link” pentru un bun management al linkurilor si al redirectionarilor de linkuri. Exista o versiune gratuita: https://prettylinkpro.com/
Sfat 3 – Daca vei cumpara Pretty Link Pro, poti dobandi un control deosebit asupra locului in care ii trimiti pe oameni sa lase o recenzie. Din 100 de oameni, ii poti repartiza, de exemplu, astfel:
- Amazon Review – 35%
- GoodReads – 15%
- TripAdvisor – 50%
Iar pe parcurs, vei putea schimba numerele acestea oricand doresti.
Acestea sunt metodele pe care ti le sugerez, usor de implementat. Te vor ajuta sa influentezi si sa cresti numarul de recenzii pentru afacerea ta, dobandind mai multe recenzii pozitive si pastrandu-le pe cele negative la tine in curte. Inainte de a-mi citi articolul, probabil nici nu stiai ca este posibil sa influentezi recenziile in vreun mod. Apeland la toti prietenii tai de pe Facebook sau Twitter nu poate sustine acest lucru pe termen lung. Metodele strategice sunt cele care functioneaza cu adevarat.
Mi-ar placea sa te ajut cat de mult pot eu. Daca toate acestea par a fi prea complicate, trimite-mi un email. As fi mai mult decat incantat sa te ajut cu implementarea acestor strategii.
VREI SA IMPARTASESTI SI CU ALTII ACESTE INFORMATII? IATA CATEVA TWEET-URI GATA PREGATITE SAU FOLOSESTE BUTONUL „share”:
[tweet_box design=”default” float=”none”]O metoda unica prin care poti primi mai multe #recenzii pozitive pentru afacerea ta (cu instructiuni usor de aplicat)[/tweet_box]
Am descoperit un ghid gratuit pentru cresterea numarului de #recenzii de #5 stele pentru afacerea ta.
Stiai ca poti influenta recenziile afacerii tale?