Traim in lumea digitalului. O mare parte din viata noastra se desfasoara online, indiferent ca suntem prestatori de servicii, proprietari de afaceri sau chiar clienti, cumparatori.
Fiecare dintre noi vrem sa ajungem in casa si implicit in mintea unor oameni care locuiesc la distante considerabile. Daca te regasesti in prima categorie, a oamenilor care vor sa vanda ceva si care si-au creat o prezenta online printr-un site, atunci trebuie sa stii cateva lucruri importante despre ce presupune o optimizare pentru site, deci si optimizarea SEO a site-ului tau.
SEO reprezinta un ansamblu de modalitati prin care ajuti site-ul sa ajunga in primele rezultate ale cautarilor pe Google. Google este cel mai popular motor de cautare, iar algoritmul pe care il foloseste in cautarile sale este unul complex care se perfectioneaza in permanenta.
Pentru cei care vor sa aiba rezultate mai bune prin intermediul SEO vom vorbi despre 5 idei de optimizare SEO, 5 idei de optimizare pentru site-ul tau!
1. Utilizeaza titluri si heading-uri
Un continut bun, dar a carui formatare si asezare in pagina lasa de dorit, nu va avea rezultatele scontate. Google tine cont atat de forma, cat si de fond.
Un text de slaba calitate, dar care are titluri si headline-uri bine plasate poate avea un scor SEO mai mare decat un continut bun, dar neoptimizat.
2. Atentie la continutul si layout-ul paginilor
Paginile nu trebuie sa fie umplute de cuvinte cheie, ci trebuie sa contina cuvinte cheie asezate in mod sporadic. Textul in sine trebuie sa dea dovada de creativitate si imaginatie.
Un continut bine documentat, usor de inteles si pe un ton familiar (dar nu vulgar!) va atrage de la sine clientii si/sau vizitatorii site-ului.
3. Structureaza-ti site-ul in pagini web
Pentru a aparea in cautarile pe Google site-ul tau trebuie sa contina minim o pagina. Cel mai indicat este sa creezi o pagina Home, o pagina Despre si minim o pagina despre produsul/serviciul pe care vrei sa il promovezi.
Crearea unor pagini separate pentru cititorii si vizitatorii tai nu numai ca te va duce in primele locuri ale cautarilor pe Google, dar iti vei fideliza cititorii si chiar vei convinge oameni noi sa se aboneze la newsletter.
4. Foloseste linkuri
Articolele de calitate contin linkuri. Linkurile de pe alte site-uri pot aduce vizitatori pe site-ul tau, iar tu poti directiona vizitatorii pe alt site sau chiar pe alta pagina a site-ului tau. Asiguri dinamism si utilitate continutului tau.
De asemenea, folosirea linkurilor te va ajuta sa apari in rezultatele cautarilor pe Google. Este bine sa iti propui sa folosesti un anumit numar de linkuri si cuvinte cheie in fiecare articol pentru a nu obosi vizitatorii si a nu fi penalizat de Google.

O idee buna ar fi chiar sa ai parteneri care te promoveaza punand linkul site-ului tau pe site-ul lor. Totusi, de retinut este faptul ca promovarea prin cumpararea de linkuri nu este o practica agreata de Google.
5. Functionalitatea site-ului
Asigura-te ca site-ul tau este usor de navigat si se incarca rapid. Un site care ofera informatii la o simpla cautare pe pagini si care se incarca repede va fi unul care va atrage vizitatori.
Vizitatorul decide in cateva secunde daca site-ul este relevant pentru ceea ce cauta, daca ii ofera informatii utile si daca vrea sa se intoarca acolo ulterior. Un design atragator este un alt criteriu important.
Statisticile Google contin date despre cate secunde a stat vizitatorul pe site, ce l-a atras, unde a dat cele mai multe click-uri si alte date pe care le va folosi pentru a-si actualiza sistemul de clasare din punct de vedere SEO.
Google este ochiul invizibil al Internetului care vegheaza pentru buna desfasurare a vietii online. Invata cat mai mute despre optimizarea SEO, aplica sfaturile de mai sus si vei avea rezultate mai bune.