Lumea noastra s-a digitalizat. Ne petrecem din ce in ce mai mult timp pe Internet. Desi stim sa accesam site-uri si platforme, nu toti avem notiuni de baza legate de acestea.
De exemplu, stim ce inseamna un link sau un site, dar nu intelegem ce are in componenta un link sau cum a fost creat un site profesional. Stim ca navigam de pe un IP de Romania, dar nu intelegem de ce unele site-uri au in fata linkului propriu-zis http si altele https.
Inca din 2014 se vorbeste despre aparitia linkurilor https. Google a anuntat faptul ca noile adrese aduc un plus minor in rank-ul site-urilor, ceea ce nu poate fi decat de bine. Unele site-uri au in componenta linkului http, altele https. Ce face diferenta intre cele doua?
Sa incepem cu inceputul: ce inseamna http, respectiv https?
HTTP este acronimul de la Hyper Text Transfer Protocol. Este protocolul implicit al site-urilor de tip „WWW” (World Wide Web).

HTTPS este acronimul de la Hyper Text Transfer Protocol Secure. Dupa cum se poate observa, diferenta o constituie cuvantul „Secure” care nu aparea la HTTP. HTTPS aduce si ofera un plus de siguranta utilizatorilor sai. Parolele, datele personale ale utilizatorilor sunt in siguranta, departe de ochii curiosi ai hackerilor.
Avantajele trecerii la HTTPS:
1. Cresterea ranking-ului
Google a afirmat ca site-urile de tip HTTPS se vor bucura de o modificare pozitiva a rankingului.2. Date referrer
Termenul de „referrer” este mai putin cunoscut la noi, insa acesta se refera tot la securitate si siguranta.3. Siguranta si intimitate
Cu totii ne dorim sa ne simtim in siguranta pe Internet si, de asemenea, sa simtim ca nu ne urmareste nimeni, ca activitatile noastre sunt private.
Site-urile care ne solicita o multime de date personale, cum ar fi serviciile de Internet Banking, Facebook sau Twitter, folosesc protocolul HTTPS si promit siguranta si confidentialitate.
Hackerii tintesc site-urile cu masuri de protectie reduse si care gazduiesc baze de date imense de pe urma carora pot scoate profituri nemeritate. Site-urile care au fost slab protejate au fost „pradate” de hackeri sau chiar de persoane din interiorul firmei.
Se cunosc cazuri de bancheri care au golit conturile clientilor sau chiar cazuri de directori care au furat toti banii firmei si apoi au disparut.
Securitatea mediului online este un lucru cat se poate de serios deoarece interactionam zilnic cu zeci de site-uri care ne folosesc datele, carora le incredintam informatii private. Iar cele mai multe astfel de site-uri sunt tocmai cele care faciliteaza platile online.
De asemenea, este de preferat sa nu lasam site-urile de tip HTTP sa ne acceseze locatia in timp real. Infractorii au si ei acces la Internet. De ce le-am spune unde ne aflam sau le-am oferi alte date?
Trebuie sa fim foarte atenti pe ce site-uri ne lasam datele. Daca nu sunt de forma HTTPS riscam sa avem incidente in viata reala din cauza actiunilor pe care le intreprindem online.
Din ce in ce mai multe site-uri adopta HTTPS. A devenit un trend. Celor care detin site-uri si afaceri online, le recomand calduros sa adere la HTTPS.
Alegeti siguranta atat pentru voi, cat si pentru clientii vostri! Oferiti siguranta, confidentialitate, libertate online clientilor si voua insiva!